Beste vrienden,

 

Hierbij nog wat nuttige info !

 

Groetjes,

 

Gaston

 

 

Ara%20ZingendOOK AL VAN GEHOORD.. OF ERGENS GELEZEN ?

 

Lebbeke/Denderbelle

 

Momenteel werkt de waterwegbeheerder aan het voorontwerp van de nieuwe stuw in Denderbelle. Dit project is erg belangrijk voor de toekomstige opwaardering van de Dender: tussen Aalst en Dendermonde wil Waterwegen en Zeekanaal NV eenrichtingsverkeer voor schepen tot 1350 ton mogelijk maken. Daarom wordt er in Denderbelle ook een nieuwe sluis gebouwd.

De bouw van de nieuwe stuw van Denderbelle zit momenteel in studiefase, waarbij de opmaak van het voorontwerp wordt afgerond. De opmaak van het project-MER (of milieueffectenrapport) start na het beëindigen van de voorontwerpstudie en heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.

De huidige stuw van Denderbelle beschikt slechts over één opening. Een eventuele breuk zou tot overstromingen kunnen leiden. Daarom wordt de stuw van Denderbelle ontdubbeld. Er komt ook een nieuwe sluis op de linkeroever, die geschikt zal zijn voor schepen tot 1350 ton.

Toekomstmogelijkheden

Waterwegen en Zeekanaal NV wil het transport via het water stimuleren, zodat de binnenvaart een volwaardig alternatief wordt voor het wegverkeer. Tussen Dendermonde en Aalst is er immers nog een aanzienlijk potentieel voor goederentransport. Om eenrichtingsverkeer voor schepen tot 1350 ton in deze zone mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat de sluis van Denderbelle wordt vernieuwd.

Toeristische borden langs de Dender wijzen de weg

De provincie Oost-Vlaanderen, Waterwegen en Zeekanaal NV en de Dendergemeenten bekijken de mogelijkheid om toeristische borden te plaatsen langs de Dender. Op de borden zien pleziervaarders in een oogopslag de eerstvolgende halte en aanmeerplaats.

Aangenaam varen langs de Dender

De Dender is een heel geschikte rivier voor de pleziervaart, het is er rustig en idyllisch varen. Er zijn heel wat aanmeerplaatsen die strategisch liggen aan fietsknooppunten en historische steden zodat je vanaf je boot mooie fietstochten kan maken in de natuur van het Scheldeland. Of je kan Aalst, Ninove of Dendermonde bezoeken? Het mooie jaagpad leid je van Dendermonde naar Ath langs de oevers van de Dender.

Borden wijzen de weg

De provincie Oost-Vlaanderen, Waterwegen en Zeekanaal NV en de Dendergemeenten willen toeristische borden op de oever van de Dender plaatsen, waardoor het voor pleziervaarders nog makkelijker wordt om hun route te bepalen. De eerstvolgende halte en aanmeerplaats geeft aan waar de schippers aan wal kunnen gaan.